Langanpätkiä

Saavuimme Ukinrannan lumen täyttämään pihaan lauantai-iltapäivällä. Pihalla pohdimme: onkohan niillä hiljaisuus, mitenhän hienotunteisesti taloon tulisikaan astua? Oven avattuamme tuuperruimme sitten valtaisaan puheensorinaan, joka kaikui läpi koko talon. Villalankaporukka puhui paljon! Paitsi silloin, kun oli sovittua hiljaisuutta: ruokailtaessa, kappelissa sekä yön ylitse.

Näitä uudenlaisia kokoontumisia, joissa yhteinen jakaminen ja hiljaisuus vuorottelevat, kutsutaan täällä puhuviksi retriiteiksi. Sellaisen seuraaminen keittiöperspektiivistä oli kiehtovaa. Ruokaa laittaessamme salista kuului mitä mielenkiintoisinta keskustelua todella vaihtelevista aiheista: niin langoista ja neulomisesta kuin käsitöiden hengellisestä ulottuvuudesta ja ihmisyyden syvistä kysymyksistä. Martin Lönnebon ja Peter Halldorfin ajatukset rimmasivat käsityöhetkiin lähes täydellisesti.  Ihastelimme olemisen luonnikkuutta sekä keskustelun keskellä että taustamusiikin sulostuttamissa vapauttavan hiljaisuuden hetkissä. Lupaava juttu tämä puhuva retriitti!

Ukki-arki palasi rauhalliseksi maanantaina, tsiljoona langanpätkää salista ensin imuroituamme. Rukoushetket neljästään tai satunnaisten vierailijoiden seurassa ovat hoitavia. Aterioiden äärellä pohdimme Ukinrannan tilannetta ja tulevaisuutta. Ajattelemme, että monet asiat ovat menossa hyvään suuntaan: Ukinranta on upea paikka, ja ihmiset ovat kiinnostuneita tulemaan tänne erilaisiin kokoontumisiin. Tänäänkin piipahtaneet iltateevieraat ilmoittautuivat varomattaan jo usealle tulevalle kurssille kokkaamaan ja valokuvaamaan… Kuvion toimimiseksi käytännössä täytyy vielä löytyä lisää ihmisiä, jotka läsnäolollaan ja kohtuullisilla talkootoimilla vaikkapa keittiön puolella tekisivät nuo yhteentulemiset mahdollisiksi.

Päivystäjänä oleminen – nyt siis eka kertaa mutta jatkossa toivottavasti useinkin – tuntuu luonnikkaalta. Päivystäjän väljähkösti määritelty tehtävänkuva mahdollistaa sekä tekemisen että olemisen – sekä monenlaisia pohdintoja. Täällä on hyvä olla. Tulkaa ihmiset mukaan näihin talkoisiin! Tekemistä löytyy aina ihan tavallisellekin harjan heiluttajalle.  Toisaalta juuri tänä keväänä täällä olisi tarvetta myös erityisosaamiselle esim. kiinteistön hoidosta, puiden kaatamisesta tai keittiörempasta. Sekä tietysti ruuanlaitosta.

Leena ja Jarmo

Lankaornamentein somistettu lumi-idylli

Keltaisen talon katolla riehui lumimies

Mainokset

0 Responses to “Langanpätkiä”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Kategoriat

Arkistot

Sivut

Mainokset

%d bloggers like this: