Hiljaisuuden mietteitä

Missä rakkaus ja laupeus, siellä Jumala.

Siitä hetkestä lähtien, kun viikko sitten astuin tänne siniseen taloon, olen tuntenut suunnattoman lämmön ja rakkauden ilmapiirin, yhdessä olemisen ja jakamisen hengen vallitsevan täällä. Mikä ihana levähdyskeidas ikuisen kiireen ja välinpitämättömyyden keskellä. Tuntuu kuin täällä olisi aikaa jokaiselle ihmiselle, ajatukselle ja haaveelle – tai oikeastaan tuntuu kuin aikaa ei olisikaan! (Itse asiassa huomasin juuri, että talossa on vain yksi kello.) Aivan hämmennyin ensimmäisen päivän aikana tällaisesta elämästä; hyvällä tavalla.

Kuvittele tämä, niin ymmärrät mitä tarkoitan:

Herään auringonvalon kutitukseen pienessä huoneessani, missä nautin näkemästäni yksinkertaisuudesta; ei näy jälkeäkään siitä kaikesta krääsästä ja turhasta tavarasta joka täyttää kotini. Aamurukous herättää mielen Jumalan puoleen ja hiljaisuus antaa tilaa kuunnella, tunnustella, olla vain Jumalan rakkauden lämmössä. Sitten rauhallisen aamiaisen ja aamurupattelun jälkeen saa käydä päivän askareisiin. En milloinkaan ole näin ilolla leiponut sämpylöitä, vienyt roskia ja näperrellyt koruja kuin nyt, tietäen sen tulevan yhteiseksi hyväksi yhteisössä, jossa kukin palvelee toistansa! Liian usein nykyihminen nääntyy taakkojensa alle ja surkuttelee sitä kuinka ei osaa sitä ja pysty tuota. Yhteisössä ja yhteydessä kukin tuo oman lahjansa ja voimansa yhteiseksi, ikään kuin Kristuksen ruumiiksi. Minäkin voin iloita siitä, jos Riitta osaa tehdä parempia lettuja kuin minä, sillä siitä taidosta on meidän kaikkien makuhermoillemme riemua.

Sitten päivän puhteiden jälkeen minulla on aikaa makoilla sängylläni monta tuntia vain katsellen ikkunassa huojuvia puunlatvoja tai lukea Ylva Eggehornin runoja. Enää ei ole tarvetta täyttää jokaista hiljaista hetkeä taustamusiikilla tai melulla. Aistit terävöityvät kuulemaan talon hiljaisen hengityksen, näkemään valon leikin tapetilla tai tuntemaan elämän virtaavan suonissani. Tämä kaikki saa hiljaisen ilon heräämään sisälläni. Yksinkertaisuudessaan. Parhaita hetkiä päivästä lienee kuitenkin illat, kun yhdessä kokoonnumme ruokapöydän ympärille viettämään yhteistä ilta-ateriaa, vaihtamaan päivän iloja ja murheita höyryävien teemukien äärellä, nauramaan tai vain olemaan. Siinä on hyvä olla. Aivan kuin kaikki olisivat samaa perhettä (ja en ole missään ’tuntemattomien’ keskellä tuntenut olevani näin tervetullut!). Sitten illan rukoushetki, rauhoittuminen, hiljaisuus ja kappelissa kaikuva yksinkertainen laulu ”Ubi caritas et amor, ubi caritas Deus ibi est…”

Rauha hengittää minua kuin

hitaasti leivinuunissa palavat puut

aamukahvi voileipä ja

minä palan sisältä valoa tihkuu ikkunoista

paljon päivä odottaa


kuin tuntemattomia ympärillä

tuttuja sydämeltään

ja minä palan sisältä

heikkoja köyhimpiä

huomaamattomampia minä myös

me yhdessä sama

leivinuunin tuli hiipuu ja

minä palan sisältä


Hänen rakkautensa roihuavat lieskat

polttavat jää vain palava sydän

ei muuta

nousen ja aamu on jo pitkällä


ollappa koko maailma samaa roihua –

Ikävä tulee Heinoja, hiljaisuutta ja sinistä taloa (sinisine savuineen). Pian palaan taas!

-Sara


Mainokset

3 Responses to “Hiljaisuuden mietteitä”


 1. 1 Anne Malve 15/03/2010 21:54

  Kuulostaapa maaliskuinen aamu autuaalta ja Ukinranta ihanan rauhoittavalta paikalta. Pitää joskus suunnata sinne. Rohkaistua kuuntelemaan, tuntemaan, ihmettelemään ja jakamaan.

 2. 2 Tuula Tii 18/03/2010 13:01

  Saralle . Kiitos kauniista kirjoittelustasi. Niin se on. Ystävällisin terveisin Tuula

 3. 3 Kaija Huhtanen 27/03/2010 16:38

  Sara, osaatpa kauniisti sanoittaa Ukinrannan talkoolaisen elämistä. On huikea etuoikeus päästä krääsän täyttämästä elämisestä kohti yksinkertaisempaa. Ja Eggehornin runojen seurassa, mikä rikkaus!

  Jotain samaa elän minäkin, talkoolaisena Grandchampin luostarissa Sveitsissä. Hiljaisuus on erittäin totta, en näes osaa ranskaa. Vaieta osaan sillä kielellä 🙂 Palaan Suomeen vasta 14.4.

  Valoisin pääsiäisterveisin – Kaija


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Kategoriat

Arkistot

Sivut

Mainokset

%d bloggers like this: