Ilo – Myötätunto – Anteeksianto

Näihin kolmeen sanaan on kiteytetty Taizén tämänhetkinen näky (se joka Ukinrannan aamurukouksessa tänään luetun Habakukin kirjan kohdan mukaan on ”kirjoitettava niin selvästi tauluihin, että sen voi vaivatta lukea”).  Tätä näkyä oli viime viikonvaihteessa tutkistelemassa nuoria aikuisia, monivuotisen perinteen mukaan. Olimme taas saaneet Taizén vuosikirjeen, Chilen kirjeen 2011, suomennoksen käyttöömme. Meitä oli koolla yhdeksän henkeä, kuusi nuorempaa ja me vanhat, Ukinrannan asukkaat, Peppi, Riitta ja minä.

Ja taas saimme kokea, että kyllä Taizéllä on taito kirjoittaa näky tauluihin. Chilen kirjeen viesti on innostava, rohkaiseva, uutta avaava ja, meille kauan mukana olleilla, kuitenkin tuttu. ”On niin hyvä turvautua Jumalaan, ja Herraan toivossa uskaltaa!”.

Meitä puhutteli se, että kirjeen sanoma lähtee liikkeelle siitä, että ”valitsemme tietoisesti ilon”. Paljon puhuimme siitä miten tätä iloa täällä Suomessa, lumen ja talven maassa, voidaan ilmaista ja pitää esillä. Niin, että se ei olisi pinnallista, vaan vaikeuksissa ja koettelemuksissa voimaa antavaa, seesteistä, syvää iloa. Kuulimme tässä kohtaa veli Rogerin äänen, kun luimme, että ”ilo ei ole riippuvainen kulloisista olosuhteista, vaan se syntyy luottamuksesta Jumalaan”. ”Luottamuksen pyhiinvaellukselle” meitä yhä vaan kutsutaan. ”Luota Jumalaan, pois pelko jää, Hän rauhallaan sinut varjelee”, on se Taizén laulu, jonka sanomaa minäkin yritän palauttaa mieleeni yhä uudelleen tämän elämän runsauden keskellä.

Toinen Chilen kirjeen tärkeä sana on ”Myötätunto”. Itse oivalsin, että englannin sana ”compassion”, merkitseekin ”myötäkärsimistä” (com-passion). Pyhä Henki on ”Myötäkärsimisen Henki”. Kristus tuli ihmiseksi, jakamaan ihmisen osan, ”myötäkärsimään”, myötäelämään kanssamme. Jumalan ihmiseksi tulon ihme merkitsee äärimmäistä rakkautta meitä kohtaan. Jokaisen meidän elämä on arvokas siksi, että Jeesus tuli myötäelämään juuri samanlaista elämää kuin meistä jokainen elää. Kysyimme sitäkin, että mikä siinä on, että me suomalaiset emme oikein osaa ottaa vastaan rakkautta.

”Anteeksiannosta” puhuessaan Chilen kirje muistuttaa, että ”monessa paikassa ympäri maailman historian haavat ovat syviä.”  Miten ”oikeudenmukaisuus voi johtaa anteeksiantoon” Ruandassa, Balkanilla, Lähi-Idässä, kaikkialla siellä missä pahuus on johtanut käsittämättömiin julmuuksiin ja viattomien kärsimyksiin?  Ei Taizén vuosikirje meitä ihan helpolla päästänyt tänäkään vuonna.

Puhuimme porukalla myös Ukinrannan ja jokaisen yksittäisen ”luottamuksen pyhiinvaeltajan” tehtävästä täällä Suomessa. Kaipasimme yhteyttä ja yhteentulemista kaikkien Taizéstä innostuneitten kesken. Siihen onkin mahdollisuus vuoden 2012 syyskuussa, jolloin on tarkoitus järjestää Taizén pohjoismainen kokous Helsingissä. Mutta siitä kuulemme lisää myöhemmin.

Olkki

Mainokset

2 Responses to “Ilo – Myötätunto – Anteeksianto”


 1. 1 Anne T 31/01/2011 21:21

  Tännekin pitäis saada FB:n tykkää-nappi! 🙂
  ps. mä tykkäisin.

 2. 2 Elina Malkavaara-Kallinen 28/03/2011 09:45

  Haluaisin kiittää. Kiitän Olkkia joka tässä blogissa ja uusimmassa Sinapinsiemen-lehdessä kirjoittaa siitä, että VALITSEMME ilon. Kiitän Riitasta ja kaikista Ukinrannassa palvelevista ihmisistä. Kiitän veli Aloisia ja muita Taizén veljiä, ja kiitän Jumalaa ilosta.

  Juuri nyt olen kamalan surullinen joidenkin läheisteni kärsimyksen tähden. En halua olla surullinen pahalla tavalla, niin että sulkeudun surkeuteen ja itsesääliinkin. Siksi olen kiitollinen siitä, että te valitsette ilon.
  Elina


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Kategoriat

Arkistot

Sivut

Mainokset

%d bloggers like this: