Syksyyn yhdessä Marian kanssa

Tuntuu hyvältä olla taas täällä Ukinrannassa. Näillä näkymin olen työllistettynä täällä ainakin puoli vuotta…onnellisessa tapauksessa kenties vähän pitempäänkin.

Kun saavuin bussilla Turun suunnalta kohti Tamperetta, saatoin nähdä siellä täällä leikkuupuimureita korjaamassa vuoden satoa. Ja puita värittävät jo monin paikoin keltaiset lehdet. Uusi vuodenaika vaatii taas hieman virittäytymistä. Sataa usein ja illat ovat käyneet pimeiksi.

Tässä kaikessa on kuitenkin jotain kaunista ja lohdullista. Alkusyksyn kirpeys antaa raikkaan tuulahduksen myös sisäisestä ja hengellisestä sadonkorjuusta.

Riitta ja Ojalan Maija olivat pari päivää sitten metsässä katsastamassa sieniä ja joitakin löytyi heidän koreihinsa. Itse valitettavasti tunnen vielä sieniä hieman huonosti. En oikein muista mitkä ovat keitettäviä tai ryöpättäviä. Riskejä ei näissä asioissa voi ottaa.

Eräs syksyn ihme ovat kappelin kynttilät. ne tuovat pimeään iltaan valoisan hämyn joka tuntuu hoitavalta syliltä sielulle. Kuvittelen mielessäni miten muinaisina aikoina kirkot eivät olleet täynnä loistevaloa, vaan niissä vallitsi päivälläkin hämy, jossa loistivat pyhien kuvien eteen sytytetyt kynttilät.

Täällä ovat nyt paikalla Aura, Peppi, Riitta ja Olkki. Olemme voineet nauttia yhdessä rukouksen ja keskinäisen jakamisen yhteydestä .

Jonkin verran on ihmisiä ehkä puhuttanut ajatuksemme kehittää Ukinrantaa yhteisöasumisen suuntaan. Toivon, että ihmiset ymmärtäisivät, ettemme ole käpristymässä sisäänpäin. Tämä paikka on tarkoitettu sinapinsiementen hengelliseksi tukikohdaksi. Haluamme kuitenkin varjella paikan rauhaa ja hiljaisuutta. Tämän saavuttamiseksi on rajoitettu jossakin määrin suurten ryhmien vierailuja ja yöpymisiä, joiden osalta myös resurssimme ovat toki rajalliset.

8. syyskuuta oli Neitsyt Marian syntymäjuhlan päivä. Apokryfiset tekstit ja legendat kertovat, että Marian vanhemmat olivat pyhät Anna ja Joakim. Ukinrannan kappelissa on kaksi Neitsyt Marian ikonia ja lisäksi Pyhän Annan ikoni.

Anna ja Joakim kärsivät vuosikaudet lapsettomuudesta ja rukoilivat Jumalalta lasta luvaten lapsen temppeliin kasvatettavaksi. Aluksi rukoukseen ei kuulunut mitään vastausta. Temppelin papit jopa karkottivat pyhäköstä uhraamaan saapuneen Joakimin, koska tämä ei ollut heidän mielestään täyttänyt velvollisuuttaan kansaansa kohtaan saamalla lapsia. Murtunut Joakim jopa jätti Annan yksin ja pakeni autiomaahan hiljaisuuteen. Enkeli kuitenkin ilmestyi Joakimille ja kehotti häntä palaamaan vaimonsa luo, joka saisi lapsen. Joissakin ikoneissa on kuvattu Annan ja Joakimin liikuttava kohtaaminen Jerusalemin portilla, jonne Anna oli rientänyt miestään vastaan.  Puolisot syleilevät toisiaan täynnä jälleennäkemisen riemua. Suunnilleen yhdeksän kuukauden kuluttua tästä syntyi lapsukainen Maria, joka vietiin kasvatettavaksi temppeliin. Siellä hän mm. kutoi sen esiripun joka repesi kun Jeesus kuoli ristillä.

Marian lapsuuslegendoissa on paljon yhtymäkohtia Vanhan testamentin kertomukseen lapsettomasta Hannasta, joka saa rukousvastauksena Samuelin, jonka sitten  luovuttaa kasvatettavaksi temppeliin.

Legendat voivat joskus tuntua meistä lapsellisilta. Lopulta ne kuitenkin kuvaavat jotakin sellaista jota on vaikeaa tai mahdotonta muilla keinoin selittää. Ne puhuvat Jumalan läsnäolon käsittämättömästä ihmeestä, joka on totta yhä tänäänkin. Ne kertovat myös Jumalan ihmisistä, joita Kristus käytti oman suunnitelmansa eteenpäin viemiseen. Myös me voimme kaikki temppelissä kuulostella mikä voisi ola se juuri meille tarkoitettu tehtävä tässä maailmassa ja ihmisten joukossa. Lopulta jokainen saa sen löytää.

Yrjö Rosendal

Mainokset

0 Responses to “Syksyyn yhdessä Marian kanssa”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Kategoriat

Arkistot

Sivut

Mainokset

%d bloggers like this: