Sanat maalaavat taivaan

Kun viimeksi kirjoitin idän ja lännen Ristiinnaulitun kuvista, unohdin mainita, että poikkeukset aina vahvistavat säännön. Löytyy myös itäisen tradition alueelta ristejä, joissa Jeesus on kuvattu vielä elossa silmät auki. Näin esim. Pietarissa ´Kirkko veren päällä´, joka on rakennettu hyvin slaavilaiseen tyyliin, kantaa ulkoseinällään kuvaa, jossa Jeesus on kuvattu ristillä silmät auki katsojaan suunnattuna.

Syksy etenee kaiken aikaa. Rannan salavien oksat alkavat olla jo suurelta osin tyhjiä ja kurottuvat taivasta kohti kuin rukoukseen ojentuneet käsivarret.

Lauantaina Lari kävi täällä perheineen. Nea otti aktiivisesti osaa hetkipalvelukseen kappelissa ja lauloi mukana innokkaasti niin laulut kuin psalmivuorolaulun säkeetkin.

Liisa muutti tänään Lahteen. Toivomme hänelle siunausta ja menestystä siellä. Salin ikkunoissa roikkuvat yhä siniset ikkunalamput, joiden auringon haalistamaan pintaan Liisan onnistui loihtia uusi kuviointi.

Olemme juuri ohittaneet Pyhän Avilan Teresan muistopäivän. Monet muistavat hänet lukuisna valokuvajäljennöksinä levinneestä Berninin veistoksesta Pyhän Teresan hurmio, joka kuvana tuntuu  herättävän useissa ihmisissä hieman ristiriitaisia tunteita. Teresa oli kuitenkin samaan aikaan sekä käytännöllinen Paljasjalkaisten karmeliittojen sääntökunnan organisaattori yhdessä Pyhän Ristin Johanneksen kanssa että myös profeetallinen totuuden torvi ja näkijä omana aikanaan. Eikä hänen parannussaarnansa maallistuneille ihmisille ole tänäänkään menettänyt koskettavaa ajankohtaisuuttaan. Aina on se vaara, että kaiken turhan rientämisen keskellä kadotamme hengellisen lukutaitomme ja kykymme kuunnella hiljaa Jumalan tahtoa.

Tänään söimme Leenan tekemää Pyhän Luukkaan päivän kakkua. Evankelista Luukas on tallentanut monia Jeesuksen ehkä kauneimmista opetuksista kuten esim. kertomus tuhlaajapojasta, joka möhlittyään ihan kaiken sai kuitenkin palata rakastavan Isän luo.
Kaunis vanha legenda kertoo, että Luukas oli paitsi lääkäri myös maalari, joka teki ensimmäisen Neitsyt Mariaa ja Jeesus-lasta kuvaavan maalauksen. Joissakin maalauksissa on kuvattu Maria istumassa mallina ja Luukas maalarinvälineineen. Kauniimpiin legendoihin sisältyy totuuden siemen, joskin se voi olla kätkössä. Luukkaan tapauksessa se on oikea totuuden kultajyvä, sillä hänen evankeliumikirjastaan löytyvät sanoin maalattuina parhaat joulukertomukset ja kertomukset enkeli Gabrielin käynnistä Marian luona. Samoin löytyvät monet kuviin ajatuksissamme yhdistyvät liturgiset tekstit kuten Marian kiitosvirsi, Simeonin kiitosvirsi ja Sakariaan kiitosvirsi. Näiden kautta Luukas on avannut taivaan kirkkauden loistamaan keskellemme.
Legendan mukaan Luukas kuoli marttyyrina. Kuolintavasta on vähän eri versioita, mutta lähellä kotiseutuani Rauman kirkossa esitetään Luukkaan kuvan yhteydessä, että hänet hirtettiin.
Legendan tieto marttyyrikuolemasta voi sinänsä olla tosikin, sillä Jeesus itse viittaa siihen, että Hänen oppilaansa juovat saman maljan kuin Hänkin.
Pyhät sanat, pyhät symbolit, pyhät kuvat kuuluvat yhteen. Mutta vasta kun kuuntelemme niiden ääntä hiljaisuudessa ne maalaavat sydämeemme taivaan.
Yrjö Rosendal

Mainokset

2 Responses to “Sanat maalaavat taivaan”


  1. 1 Anne T 19/10/2011 13:31

    Kiitos Yrjölle ajatuksista, jotka taas tänä aamuna maalasivat sydämeen taivaan!

  2. 2 Aura 20/10/2011 11:59

    Kiitos Yrjö! Näitä on mukava lukea. Hengessä siellä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Kategoriat

Arkistot

Sivut

Mainokset

%d bloggers like this: