Kohti Pyhäinpäivää

Viime viikkoina on tapahtunut monia mukavia kohtaamisia. Huomenna on taas yksi. Sinapinsiemenen hallitus kokoontuu täällä Ukinrannassa.

Edellisessä viikonvaihteessa Grand Champin kävijät kokoontuivat tääällä viettäen aikaa yhdessä ja kokien samalla hengellistä yhteyttä.

Päättyneen viikon lauantaina ja eilen sunnuntaina täällä pidettiin Mystikko-sarjaan liittyvä seminaari, jossa Peppi kertoi meille Ignatius Loyolasta ja hänen spiritualiteetistaan. Saimme myös tehdä joitakin Ignatius Loyolan hengellisiä harjoituksia. Kappelissa osallistuimme rukoushetkiin, joiden rukouksissa oli otettu vaikutteita pyhältä Ignatiukselta. Koko tapahtuma huipentui Messuun omassa kappelissamme sunnuntaiaamuna. Niin Ignatius kuin Pyhä Franciscuskin tähdentävät Pyhimmän Sakramentin merkitystä. Tuntui hienolta kuulla omalla kohdallaan sanat `Kristuksen ruumis´ sen jälkeen kun Olkki oli pyhittänyt Ehtoollisaineet.

Tällainen tilaisuus haastaa meitä jokaista myös tarkistamaan omaa käsitystämme Loyolasta ja jesuiitoista. Moniko esimerkiksi tietää, että Loyola joutui ainakin kuudesti inkvisiton eteen epäiltynä mm. luterilaisuudesta. Topeliuksen Välskärin kertomuksista tuttu hahmo Isä Hieronymus, jolla on tikari ristiin piilotettuna, ei todellakaan vastaa todellisuutta. Hän muistuttaa ulkoiselta olemukseltaan enemmän kerjäläismunkkia ja lieneekin vain Topeliuksen laatima kuvitteellinen esimerkki sellaisesta kristitystä, jolle moraali on pelkkä neuvottelukysymys.

Näin asiaan vihkiytymättömälle monet Ignatius Loyolan laatimat harjoitukset tuntuivat vähän bibliodraamaa muistuttavilta. Niistä tuntuu saavan joka kerta uusia näkökulmia vanhoihin miltei puhki luettuihin Raamatun teksteihin. Kun nämä harjoitukset ovat omiaan innostamaan yhä syvempään Raamatun tutkimiseen ja ymmärtämiseen, voidaan niitä todella pitää hengellisesti hyödyllisinä.

Tuula teki keittiössä osin Riitan ja Liisan avustamana meille yksinkertaista, mutta maukasta ruokaa seminaarin aikana.

Mystikoiden tutkiminen ei suinkaan lopu Ignatiukseen, vaan jatkoa seuraa. Tästä onkin hyvä matkata eteenpäin.

Ennen nimitettiin Pyhäinpäivää Pyhäinmiestenpäiväksi. Tämä on kuitenkin epätarkka ilmaus, sillä pyhissä ihmisissä lienee vähintään yhtä paljon naisia kuin miehiäkin. Jokaisella aikakaudella ja jokaisella kirkolla on omat esikuvalliset hahmonsa, joiden elämästä saadaan rohkaisua omaan kilvoitukseen. Katolinen kirkko julistaa pyhiä kahdessa eri vaiheessa. Ensin julistetaan autuaaksi, jota saa kunnioittaa pyhänä paikallisesti ja sitten kanonisoinnin jälkeen pyhä tulee kirkon yleiseen kalenteriin. Yksi hiljattain autuaaksi julistetuista on paavi Johannes Paavali II, jonka muistopäivä on tullut myös Suomen katolisen kirkon kalenteriin 22.10. Onhan hän historian ainut Suomessa vieraillut paavi tähän mennessä. Konservatiivisena pidetty paavi herätti mediassa paljon keskustelua. Tällöin kuitenkin usein unohdetaan hänen merkittävä ekumeeninen panoksensa. Ajateltakoon esim. suomalaisten kirkon johtajien toistuvia ekumeenisia vierailuita Roomaan veljeyden ja ykseyden hengessä.

Ignatius Loyolasta on kauniisti sanottu, että hän itse muuttuu kuin läpinäkyväksi, kun hänen elämäänsä perehdytään ja Kristus pääsee kirkkaana esiin. Tämä on varmaankin kaikkien pyhien elämän lopullinen tarkoitus. Pyhät ovat kuin lasimaalauksia, joiden kauneus tulee esiin vasta, kun valo niiden kautta loistaa. Siksi luterilainen Augsburgin tunnustuskin toteaa, että pyhiä on uskomme vahvistamiseksi muisteltava.

Pyhiin ihmisiin eivät kuitenkaan kuulu vain ne joiden muistoa kirkko liturgisesti viettää. Uudessa testamentissa kutsutaan kaikkia kristittyjä pyhiksi. Näin ei tehdä siksi, että elämämme aina olisi erityisen pyhää, vaan siksi, että Kristus, joka on meidät kutsunut, jatkuvasti kulkee kanssamme ja tekee meissä työtään. Olemme totisesti kaikki raadollisia ja keskeneräisiä. Ja silti on keskellämme pyhyyden todellisuus.
Yrjö R.

Mainokset

1 Response to “Kohti Pyhäinpäivää”


  1. 1 Brandt t. Grevnäs, J. 15/12/2011 22:01

    Amen! Kristus – uskon – iloitsee ruumiinsa tulosta maan päällä nytkin todelliseksi. Tähän iloon haluan minäkin yhtyä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Kategoriat

Arkistot

Sivut

Mainokset

%d bloggers like this: