Kaikella on aikansa

Kaikella on määrähetkensä / aikansa joka asialla taivaan alla. Aika on syntyä ja aika kuolla / aika on istuttaa ja aika repiä maasta /aika surmata ja aika parantaa / aika on purkaa ja aika rakentaa / aika itkeä ja aika nauraa / aika on valittaa ja aika tanssia /aika heitellä kiviä ja aika ne kerätä / aika on syleillä ja aika olla erossa / aika etsiä ja aika kadottaa / aika on säilyttää ja aika viskata menemään / aika repäistä rikki ja aika ommella yhteen / aika olla vaiti ja aika puhua / aika rakastaa ja aika vihata / aika on sodalla ja aikansa rauhalla.  (Saarn. 3:1–8)

En jättänyt mitään lausetta pois tuosta Saarnaajan kirjan kohdasta. Ei jokainen lause silti samalla tavalla ole totta. Jokin ajatus on todempi, kipeämpi tai makeampi kuin toinen. Jokin ei kosketa ollenkaan, ei osu kohdalleen. Mutta se on totta, että nyt on aika jatkaa eteenpäin, jättää vastuu Ukinrannasta Leenalle ja Jarmolle. Se määrähetki on nyt tullut. Mitä tämän jälkeen? Aika etsiä, aika istuttaa, aika rakentaa? Malawissa?

Meillä oli suunnitelma, joka tuntui hyvältä (hauskalta niin kuin Anna-Maija olisi sanonut). Olemme saaneet kutsun aloittaa Lähetysseuran työtä uudella alueella eteläisessä Afrikassa, Malawissa. Tuntui hyvältä, että myös ajoitus osui kohdalleen. Lähtö oli suunniteltu heinäkuun alkuun. Se sopi hyvin niin Lähetysseuralle, Sinapinsiemenelle kuin Rautiaisillekin. Meillä olisi aikaa ”saattaen vaihtaa” vastuuta Ukinrannasta eteenpäin.

Tiedot Malawista olivat kuitenkin niin hälyttäviä, että lähtöä päätettiin siirtää eteenpäin, syyskuulle. Sitten saimme tiedon, että itsevaltiaan otteita osoittanut ja siksi länsimaitten tuet menettänyt presidentti kuoli sydänkohtaukseen Kiirastorstai-iltana. Edellisenä päivänä olin pyytänyt Messukylän seurakunnan työntekijäkokouksessa esirukousta Malawin tilanteen puolesta. Rukousvastaus tuntui tulevan tyrmistyttävän pian ja dramaattisesti!  Puuttuiko Jumala itse asiaan, meidän asiaamme?

Tiedot Malawista sen jälkeen ovat olleet positiivisia. Tilanne on kehittymässä parempaan suuntaan. Mutta! Ei käytännön elämä pitkän taloudellisen ahdingon jälkeen muutu hetkessä. Polttoainetta, lääkkeitä, ulkomaanvaluuttaa ei maassa edelleenkään ole. Lähetysseura on päättänyt siirtää lähtöämme tammikuulle 2013. Aika itkeä ja valittaa vai aika tanssia ja nauraa?

Meille oli jo luvattu maalaistalon pihapiirin toinen talo koko kesäksi lähdön odotusta varten (kiitos Sinikka ja Pekka!). Mutta nyt olemme saaneet seurakunnalta asunnon Tampereen Kissanmaalta. Siirrymme sinne kesäkuun aikana, siirrämme asumisemme kokonaan mukavaan kerrostaloasuntoon. Minulla jatkuu työ Messukylän kappalaisena, mutta Riitalla on taas työn etsimisen aika. Aika istuttaa, aika rakentaa? 

Jumala päättikin antaa meille mahdollisuuden käydä läpi yksi prosessi kerrallaan. Nyt teemme muuton pois Ukinrannasta. Aikanaan on sitten Malawiin lähtemisen aika (jos on, kuka tietää millaiseksi tilanne Malawissa kehittyy!?). Meille on annettu ”aika säilyttää ja aika viskata menemään”. Onneksi monituiset aikaisemmat muuttomme ovat vähentäneet omaisuuttamme minimiin. Mutta on siinä vielä paljon säilytettävää ja poiskin viskattavaa.

Henkisesti ja hengellisesti tämä ”määrähetki taivaan alla” on yhtä haastava kuin ihan ruumiillisesti. Olemme eläneet viimeisen Tansanian paluumme jälkeen kuusi vuotta yhteisössä, Morbackassa ja Ukinrannassa. On ollut ”aika kerätä kiviä”, mitkä kivet voimme heittää pois? Mitä on syytä säilyttää, mitä viskata menemään? Jumala vie meitä uusiin kuvioihin, joissa Hän taas antaa ajat tanssiin, nauruun ja itkuun.  Missä?  Tampereella, Malawissa?  Kaiken keskellä on vaalittava ”aikaa olla vaiti”, olla kuulolla, rukouksessa hyvän Jumalan edessä. Olemme joka hetki ”taivaan alla”.

Olkki

Mainokset

0 Responses to “Kaikella on aikansa”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Kategoriat

Arkistot

Sivut

Mainokset

%d bloggers like this: